2014

26 februari 2014

Echo-apparaat, microscoop en computer

In februari 2014 was het eindelijk zover! Het echo-apparaat, de microscoop en de computer zijn aangekomen in Bongo, bij de echokliniek.

Hoe is alles gegaan het afgelopen half jaar? Allereerst hebben we vorig jaar een microscoop geschonken gekregen van Euromex. Deze microscoop kan worden ingezet bij bloedonderzoek, bijvoorbeeld onderzoek naar malaria. In dezelfde periode heeft familie van den Brink een computer geschonken aan de stichting. Ondertussen waren er contacten gelegd met Philips over gedeeltelijke schenking van een echo-apparaat. Uiteindelijk heeft de stichting besloten om tegen een laag bedrag een goed en modern echo-apparaat aan te schaffen.

Met deze drie apparaten in bezit, wilde de stichting zo spoedig mogelijk het vervoer hiervan naar Bongo regelen. Dit bleek nog niet zo eenvoudig. Er is contact gelegd met verschillende vervoersbedrijven, maar het vervoer bleek prijzig. In het najaar van vorig jaar bleek ook dat vervoer via zeevracht geen optie was, aangezien er in de havenstad van Ghana (Tema) gedurende langere periode wordt gestaakt. De enige optie om de apparatuur in Ghana te krijgen is via luchtvracht. Uiteindelijk zijn er in december 2013 de juiste contacten gelegd en worden er concrete stappen gezet. Eind januari wordt de apparatuur daadwerkelijk naar Accra in Ghana gevlogen. Het klaren en het ophalen van de apparatuur vergde nog een aantal weken. In februari is het dan zover, alles is opgehaald en vervoerd naar Bongo! Het staat op de plaats van de bestemming en de echokliniek kan binnenkort de deuren openen! Op dit moment wordt een echoscopiste opgeleid om echo’s te kunnen uitvoeren. Zodra zij geslaagd is voor de opleiding kan de echokliniek daadwerkelijk de deuren openen.

29 juli 2014

In april 2014 heeft Dora een tweeweekse echoscopie opleiding gevolgd in Accra.. Gedurende deze twee weken heeft ze obstetrische en gynaecologische echo’s leren maken. Zij zal na voltooiing van haar opleiding aan de slag gaan als echoscopiste in de kliniek van Awinbono.

Momenteel is ze druk aan het oefenen. Een bezoekje van haar begeleider uit Accra heeft al plaatsgevonden. Zodra ze voldoende ‘oefen’  echo’s heeft gemaakt, moet ze een examen afleggen in Accra. Daarna mag ze aan de slag!
12 september 2014: de echokliniek is klaar

De echokliniek is nu klaar. De gordijnen hangen, de buitenkant is geverfd, het hekwerk tegen inbrekers geplaatst. Als Dora haar diploma heeft kan ze beginnen.

18-10-2014: Awinbono mag meedelen in de opbrengst van de Boekenmarkt in Gemert

Op woensdag 15 oktober 2014 hebben de organisatoren in een gezamenlijke vergadering van Boekenmarkt-MOV en het bestuur van MOV de goede doelen vastgesteld voor de 24e boekenmarkt van 2014. Awinbono mag meedelen in de opbrengst! Er kan natuurlijk nog geen bedrag genoemd worden, maar de organisatie doet zijn best om er weer een succes van te maken.
Voor meer informatie betreffende de boekenmarkt verwijzen we u naar de website: www.boekenmarktmov.nl.