2015

10 april 2015: veel nieuwe ontwikkelingen

Er is een hoop gebeurd de afgelopen periode in Ghana. Na een tijdje in een wat rustiger vaarwater te hebben gezeten, komen de leden van Awinbono Foundation in actie.

De echokliniek is zoals eerder vermeld af. Dora is afgestudeerd als echoscopiste aan de opleiding van Precision Healthcare in Accra.
De kliniek is tevens geregistreerd bij de ‘ Registrar General Department’ . Voordat de kliniek het recht krijgt om te praktiseren, zijn er nog een paar documenten nodig. Deze moeten komen van de ‘Ghana Healthservice’ , ‘ Social Welfare’  en de ‘ District Assembly’. Inmiddels hebben de ‘ letters of recognition’  van Social Welfare en de District Assembly. De brief van de Ghana Healtservice is onderweg. Hier zijn al enkele gesprekken over gevoerd. Zodra alles binnen is, ontvangen we een soort certificaat waarmee we dan ook officieel open mogen.

Ondertussen blijft het bestuur in Ghana in gesprek met de verzekeraar ‘ National Health Insurance’.  Angelina, een van de bestuurders, is al een keer op bezoek geweest bij het kantoor in Bongo.

En de bouw heeft ook niet stilgestaan. Naast de echokliniek zijn we druk bezig met een laboratorium en een kleine apotheek. De vloeren zijn gelegd, de loodgieters zijn bezig en het plafond is af. Binnenkort worden er tegels gelegd en worden er deuren geplaatst.
De kamers liggen naast de echokamer en als ze klaar zijn is er dus een diagnostisch centrum. Hier zullen zwangeren terecht kunnen voor de nodige laboratoriumdiagnostiek en echo’s.

Omdat de procedures in Ghana soms een lange tijd in beslag nemen, hebben we besloten om voorlopig echo’s tegen betaling te verrichten. Hierdoor krijgt de kliniek al zelf wat inkomsten en kunnen we ook een netwerk van clienten opbouwen. Onze echoscopiste Dora, die tevens verloskundige is, heeft een groot netwerk van verloskundigen. Zij zal de komende tijd aan de slag gaan met de bekendheid van de kliniek onder de collega’s, zodat alle zwangeren uit de regio baat hebben van de echokliniek.

7 juli 2015: laboratorium en apotheek bijna klaar

En hier zijn dan de foto’s van de laatste werkzaamheden aan het laboratorium en de apotheek in Bongo.
Het einde is in zicht. De tegels worden gelegd. De leidingen zijn aangesloten.

11 augustus 2015: lab en apotheek krijgen ramen en worden ingericht

De ramen worden geplaatst, het hekwerk komt ervoor tegen inbraak.

De inrichting van het laboratorium wordt geplaatst.

nog even en de kliniek is klaar

11816828_704402819685995_8755159427326292008_n

Het vooraanzicht; als de kliniek klaar is wordt de tuin aangelegd. De banner geeft aan, dat de kliniek binnekort in zijn geheel open gaat.

25 augustus 2015: de nieuwste stand van zaken

Het werken aan een project in Afrika gaat niet zonder slag of stoot. We maken gebruik van vrijwilligers, die elk een eigen drukke baan hebben en zich daarnaast in willen zetten voor Stichting Awinbono. En ook de seizoenen werken soms niet mee. Het is in Ghana momenteel regenseizoen, wat inhoudt dat sommige werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is ook de mankracht minder. In het regenseizoen voorzien de gezinnen in de dorpen zichzelf van voedsel door de akkers te bewerken. Een goede oogst, betekent de rest van het jaar eten! Niet geheel onbelangrijk.

Maar ondanks dat het niet altijd makkelijk is, zijn er weer mooie veranderingen te melden. De echokliniek heeft nieuwe ramen en deuren gekregen, zodat de verkoeling die de airco brengt ook binnen de kamers blijft. Ook zijn inmiddels het laboratorium en de apotheek voorzien van een mooie tegelvloer en deuren. Het laboratorium is al deels ingericht met een aanrecht, waarop de onderzoeken kunnen worden gedaan.

Er loopt een aanvraag om zonnepanelen om het dak van de kliniek te bouwen, zodat de kliniek minder afhankelijk is van de stroomvoorziening in het dorp. Die laat nog wel eens te wensen over. Mochten we het geld binnen krijgen, ziet u zeker een update op de website.

In September zullen Ernest Akurgo en zijn dochtertje samen naar Ghana afreizen. Ze gaan het project bezoeken en zullen de tijd in Ghana gebruiken om de puntjes op de i te zetten!

 13 september 2015: Awinbono op Gemert Mert

Aanstaande zondag 13 september staat Stichting Awinbono op de Gemert Mert te Gemert. Het is een gezellige markt waar van alles te beleven is. De kraam van Stichting Awinbono staat op de goede doelen markt bij Gemert een bron voor anderen op het grasveld voor de kerk. Kom allemaal kijken.

30 november 2015: Nieuws uit Ghana

  • Awinbono Foundation Ghana is gestart met de bekendmaking dat de echokliniek geopend is voor het hele district. Dit is gedaan bij kerken, met als resultaat dat we onze eerste cliënt hebben mogen ontvangen! De eerste cliënten kregen als waardering een setje kleding voor hun kind op komst. Binnenkort zal ook via de radio in Upper-East te horen zijn dat onze kliniek is geopend. We hopen op nog vele cliënten!

first client2

  • Elke twee weken zijn er vergaderingen en bijeenkomsten in Ghana met het bestuur, medewerkers en vrijwilligers. Daarnaast is er een manager in de arm genomen om alles in goede banen te leiden. Haar naam is Khadija Alangdi. Zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse activiteiten in de kliniek. Naast de vergaderingen in Ghana is er ook zeer regelmatig contact met Ernest en Meike in Nederland, via skype.
  • Eén van de projecten van de Stichting Awinbono is het realiseren van een drogisterij (chemical shop) om te mensen in Bongo van de benodigde medicatie te voorzien. Het streven is om de drogisterij in januari 2016 te openen.

^7DD2B2E4C002F2B7F15E1B2EB5DC5DD18C8D35BE072BB5A58F^pimgpsh_fullsize_distr

  • Er wordt nog steeds hard gewerkt aan de kliniek. Hieronder ziet u een paar foto’s van het aanleggen van een afwateringsysteem vanuit het laboratorium. En de muren worden bijgewerkt!

4 3

5 December 2015: Gemert actief voor Awinbono!

Ernest and Meike

De afgelopen maanden zijn er in Gemert  (Noord-Brabant) verschillende activiteiten geweest om geld in te zamelen  voor de Stichting Awinbono.

Op 13 september 2015 stonden Annette, Meike en Ernest op de Gemert Mert ‘ bron voor anderen’. Hier kon men onder het genot van heerlijke wafels, pannenkoeken (georganiseerd door MOV) en muziek de kraampjes van de goede doelen bekijken. Ook Stichting Awinbono was present. De kinderen konden zich vermaken met ‘oudhollandse’  spelletjes.

Ondanks dat Annette niet meer actief is in het bestuur, heeft zij toch de hele dag voor Stichting Awinbono op de markt gestaan! Hier willen we haar natuurlijk nogmaals hartelijk voor bedanken!

Daarnaast heeft op 6 tot en met 8 november de jaarlijkse ‘ Boekenmarkt van het MOV’  plaatsgevonden in Gemert. Dit was wederom een groot succes, waarin wij als Stichting Awinbono hebben mogen delen! We hebben een prachtige donatie van € 1400 mogen ontvangen! MOV Gemert, heel hartelijk bedankt!

header

MOV_01 mov boekenmarkt

En als kers op de taart hebben ook Zij-actief en ZLTO-Gemert aangeboden om sponsoractiviteiten voor Stichting Awinbono te doen. Er zijn verschillende activiteiten, waaronder een avond waarin de Stichting Awinbono zich presenteert.  Ook is er een gezinsdag gepland in februari 2016 waarvan de opbrengst naar de Stichting gaat.

We wensen iedereen van Zij-actief en ZLTO-Gemert fijne activiteiten toe !

7 December 2015: Vacature Fondsenwerver (vrijwilliger)

Wij zoeken een initiatiefrijke fondsenwerver.

Wie zijn wij

Stichting Awinbono is een non-gouvernementele organisatie, met ANBI status, die zich inzet voor betere gezondheidszorg in Noord-Ghana. Tot op heden hebben we een echokliniek opgericht en dit wordt op korte termijn uitgebreid met een laboratorium en een apotheek. Onze ambitie is het oprichten van een (kraam)kliniek in een andere plaats in Noord-Ghana  waar de zorg beperkt is. Stichting Awinbono wil daar verandering in brengen. We denken dat het kan. Het bestuur bestaat uit vier leden die zich vrijwillig inzetten voor deze Stichting. In Ghana werken wij samen met Awinbono Foundation Ghana die de projecten uitvoert onder onze supervisie. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website www.awinbono.nl . Je kunt ons ook telefonisch of per email benaderen.

De uitdaging

We zijn momenteel  druk bezig met het afronden van het laboratorium en de apotheek. Daarna willen we ons gaan richten op de bouw van de (kraam)kliniek. Om deze projecten te kunnen uitvoeren heeft de Stichting geld nodig.  Voel jij je geroepen om daaraan mee te werken.?

Wat zoeken wij?

Wij zoeken een fondsenwerver die op vrijwillige basis van No Cure No Pay wil meewerken aan de tot stand koming van de projecten.  Je bent enthousiast, zelfstandig en creatief.Daarnaast ben je vaardig in het schrijven van projectaanvragen, bereid om organisaties te benaderen voor subsidies of sponsoring en zet jij je creatieve geest graag in om te brainstormen over effectieve manieren voor fonsdenwerving.  Herken jij jezelf in deze omschrijving? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat bieden wij?

Een zelfstandige en uitdagende vrijwilligersfunctie binnen een organisatie die internationaal opereert. Je persoonlijke ontwikkeling zal een groei doormaken.

Jouw profiel

Je bent proactief, zelfstandig, communicatief vaardig, weet sponsoren te enthousiasmeren, te overtuigen en uit te dagen en voelt je comfortabel binnen alle lagen van een te benaderen fonds.

Je bent coöperatief en  je kunt ook je eigen persoonlijke doelen stellen.
Je hebt enige ervaring binnen de fondenswerving. Verder ben je analytisch en resultaatgericht.
Je weet zowel voor de korte termijn als de lange termijn hoofd- van bijzaken te onderscheiden.
Uiteraard heb je een uitstekende mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse taal, en je voelt je comfortabel in het Engels.

Word je enthousiast van deze vacature of heb je vragen, neem dan contact op met Meike Beukema via info@awinbono.nl  of bel naar  06-24676559.