2016

Jaarverslag

Het jaarverslag en het financiële jaarverslag zijn beide op de website gepucliceerd. U kunt deze vinden onder de kopjes ‘jaarverslagen’.

Financieel jaarverslag 2016

Jaarverslag 2016


Bezoek Ghana

Gedurende de kerstvakantie bezochten Sikko Beukema en Meike Beukema van het bestuur van Stichting Awinbono het project in Bongo. Het is prachtig om te zien dat de kliniek groeiende is en steeds meer bekendheid krijgt. Om dit proces te versnellen is er een promotie activiteit georganiseerd. Hiervoor werd de lokale bevolking uitgenodigd om op een zondagmiddag mee te doen aan een quiz. Daarnaast was er een loterij van de babykleertjes die we hadden meegenomen.  Voorafgaand aan de quiz kregen de mensen uitleg over de ziektebeelden hepatitis B en tyfus, waar vervolgens de vragen over gingen. Op deze manier werd het leuk voor de mensen om goed te luisteren. Gedurende de hele middag konden de mensen hun bloeddruk laten meten. De mensen met een hoge bloeddruk werd gevraagd om na de middag te blijven en kregen nog speciale voorlichting over een verhoogde bloeddruk.

De middag werd afgesloten met een drankje voor elke bezoeker en een snoepje voor de kinderen. In totaal zijn er meer dan 100 mensen gekomen naar de promotie activiteit!

DSC00545DSC00538DSC00544

Nieuw staflid

Sinds november 2016 hebben we een nieuw staflid in de kliniek. Ze heet Janet en werkt in zowel het laboratorium als in de apotheek. Ze heeft de twee jarige opleiding gedaan als nurse assistant. Ze is verantwoordelijk voor de verkoop van de medicatie en het uitvoeren van test in het laboratorium.


16 oktober 2016.

Gemert Mert

Op 11 september stond, zoals de afgelopen jaren,  Stichting Awinbono op Gemert Mert  ‘een bron voor anderen’. Onder het genot van life-muziek waren de bezoekers in de gelegenheid om kennis te maken met een aantal goede doelen.

Names de Stichting stonden Annette en Meike op de markt. Het was een prachtige dag.

14203225_914085085384433_5489992043475275266_n

Zonnepanelen

In het voorjaar zijn er volop fondsen geworven voor het plaatsen van zonnepanelen op de echokliniek. Inmiddels zijn deze geplaatst. De zonnepanelen voorzien de gehele kliniek van eletriciteit. Dus ook het laboratorium en de apotheek. Deze panelen zorgen er niet alleen voor dat we aan de duurzaamheid werken, ze brengen ook de energiekosten flink naar beneden.

20160808_12213320160808_160442

Maikel Taks

De afgelopen jaren hebben we al een mooie start gemaakt met de projecten in Ghana. Met deze groei, hebben we ook groei binnen het bestuur nodig.

We zijn erg blij dat Maikel Taks zich bij ons heeft gevoegd. Maikel heeft zich in het verleden al ingezet voor de stichting door het vervoer van het echo apparaat te regelen.

Maikel zal zich bezighouden met fondsenverving en marketing. Voor een uitgebreide introductie kunt u kijken op de website bij ‘ bestuur’.

maikel


5 juli 2016. 

Apotheek

Vorige week is de apotheek bezocht door de ‘ Pharmacy council of Ghana’. Deze instantie moet toestemming geven om de apotheek te mogen openen. We zijn blij dat ze akkoord zijn gegaan met de opening! De medicijnen waren al aangeschaft en er was ook al een apothekersassistente gevonden. Sinds het bezoek is de apotheek meteen geopend voor publiek.

IMG-20160627-WA0001

Echokliniek

De echokliniek draait volop. Het aantal cliënten groeit gestaag en bijna elke maand wordt de target van 36 cliënten gehaald.

Polikliniek

Met het geld dat wordt opgehaald met de Eshofmarkt wordt gestart met de bouw van polikliniekkamers in Balungo. Dit dorp ligt naast Bongo en heeft op dit moment geen medische post. De afgelopen weken is het managementteam in Ghana volop bezig geweest om een bouwvergunning te verkrijgen en dit proces is bijna klaar. De architect heeft wel al alle tekeningen gereed. We hopen te kunnen starten met de bouw in het najaar van 2016.

IMG-20160621-WA0005

Tevreden cliënt

Onlangs werd de echokliniek bezocht een enthousiaste en dankbare cliënt. Zij kwam haar baby showen en Kadiga bedanken voor de goede zorg. Kadiga mocht een parelhoender in ontvangst nemen. Het geven van een parelhoender betekend in Ghana  een blijk van waardering.

IMG-20160609-WA0004

Nieuws uit Nederland

Op 18 juni stonden Helma, Lieneke en Meike op de Eshofmarkt voor Stichting Awinbono. De stichting was dit jaar het goede doel van de markt. Dat betekent dat alle opbrengst voor de stichting was.

Zelf verkochten we rieten manden uit Ghana, jollof rijst en pindasoep. De totale opbrengst van de dag is rond de 6.000 euro. We willen alle vrijwilligers  die hebben bijgedragenaan deze markt hartelijk bedanken!

In de link het verslag van de Eshofmarkt in Elst: Opbrengst Eshofmarkt 2016

IMG-20160618-WA0000


24 mei 2016.

Wachtkamer

De afgelopen tijd hebben we niet stil gezeten. Zo is er in Ghana gestart met de bouw van een   ‘summerhut’. Dit is een open (wacht)ruimte voor de kliniek, waar de zwangeren in de schaduw kunnen wachten tot ze aan de beurt zijn voor de echo of labonderzoek. De summerhut zelf is bijna af. Nu moeten er nog banken is komen.

 20160410_10385120160402_120233-1

 Laboratorium

Daarnaast zijn er apparaten voor het laboratorium aangekomen. Stichting Awinbono heeft een centrifuge en een ‘full blood count’ machine aangeschaft. Deze zijn inmiddels door een vrijwilliger van ‘Ontmoet Afrika’   mee naar Ghana genomen en afgeleverd in Bongo.

Met deze apparaten kan er uitgebreider bloedonderzoek worden gedaan in het laboratorium!

Koningsdag

En ook in Nederland zijn we nog druk bezig. Ondanks de kou hebben Sikko en Ernest samen op Koningsdag op de vrijmarkt gestaan voor Stichting Awinbono. Hiermee is weer een leuk bedrag opgehaald.

IMG-20160511-WA0002

Eshofmarkt

In juni zal Stichting Awinbono op de Eshofmarkt in Elst staan. Wij zijn gekozen als goede doel voor dit jaar, wat betekent dat de gehele opbrengst die dag naar Stichting Awinbono zal gaan.

De markt is op 18 juni van 10.00 uur tot 15.00 uur in Elst. Voor meer informatie over deze markt; http://www.eshofelst.nl/eshofmarkt


Samenwerking met Wilde Ganzen

Halverwege 2016 zullen er in Ghana zonnecollectoren op de echokliniek worden geplaatst. De kliniek is momenteel aangesloten op het electriciteitsnetwerk, maar door regelmatige stroomuitval kan de kliniek soms niet open. Betrouwbare electriciteitsvoorziening is dus zeer belangrijk voor de betrouwbaarheid van de dienstverlening.

Voor het plaatsen van de zonnecollectoren op de echokliniek is stichting Awinbono een samenwerking aangegaan met Wilde Ganzen. Wilde Ganzen heeft als missie om armoede wereldwijd te bestrijden en stellen een financiële bijdrage beschikbaar om projecten en sociale ondernemingen te ondersteunen. We zijn blij dat ze ook ons project willen ondersteunen. Wilt u meer weten over Wilde Ganzen, lees dan op www.wildeganzen.nl.

WildeGanzen_Logo_2015_CMYK


26 maart 2016: ZLTO Gemert doneert

Op 17 maart 2016 heeft Lieneke van den Brink namens het bestuur van Stichting Awinbono een prachtige donatie van ZLTO Gemert in ontvangst genomen. ZLTO heeft dit geld de afgelopen periode met meerdere acties opgehaald. We zijn erg dankbaar voor deze donatie die gebruikt zal worden voor het zonnepanelen project.

2016-03-17 22.50.20

18 maart 2016: Wilde Ganzen en donaties

Het jaar is voor Stichting Awinbono goed begonnen. Onlangs hebben we bericht gekregen dat ons ‘zonnepanelen project’  is goedgekeurd door Wilde Ganzen. Dit houdt in dat voor elke euro die we ophalen voor dit project, we 0,50 euro extra krijgen van Wilde Ganzen.

En meteen kregen we een mooie donatie van de Zusters van Charitas, waarvoor veel dank.

Ook is de Stichting Awinbono gekozen als goede doel voor de Eshofmarkt in Elst die op 18 juni 2016 wordt gehouden. De opbrengst van deze markt zal gebruikt worden om de eerste twee kamers te realiseren voor de (kraam)kliniek op het aangekochte stuk land in Balungo!


21 februari 2016: Donatie uit ‘Gemert een Bron voor Anderen’

Op 13 september 2015 stonden Annette, Meike en Ernest op de ‘ Gemert een Bron voor Anderen’. Hieruit is nog een mooie donatie gekomen! Wederom willen we iedereen die hieraan heeft bijgedragen hartelijk bedanken!


13 January, 2016: Nieuws uit Ghana

Marketing activiteiten

Durba 1

Presentatie tijdes de moeder- en kindzorg bijenkomst

De echokliniek zal binnenkort geregistreerd worden bij de National Health Insurance Scheme (NHIS), de Ghanese zorgverzekeraar. Zodra dit is gebeurd, worden de echo’s van alle zwangere vrouwen vergoed (twee per zwangerschap). In de tussentijd betalen de vrouwen de echo’s zelf. De kosten zijn 10 cedis, wat ongeveer € 2,5 bedraagt. In Ghana wordt hard gewerkt aan meer publiciteit voor de kliniek.

Er is sinds eind vorig jaar een manager aangesteld, Khadija Alangdi. Zij heeft de afgelopen weken de klinieken in de verschillende ‘sub-districts’  bezocht en met de verloskundigen gesproken over de diensten die onze kliniek biedt. [read more=”Read more” less=”Read less”]

Khadija heeft de verloskundigen gevraagd om hun medewerking om de zwangere dames voor te lichten over de mogelijkheden en kosten van de echo’s. Tijdens één van de bezoeken aan het sub-district, heeft Khadija gesproken tijdens een speciale bijeenkomst over moeder- en kindzorg. Tijdens deze bijeenkomst kon zij zelf de gemeenschap toespreken over de kliniek.

Ook wordt de opening van de kliniek voor een tweede keer in alle kerken en moskees in de buurt van Bongo gemeld. Binnenkort zal de opening van de kliniek ook als reclame op de radio komen. Dit betreft zowel de opening van de echokliniek, het laboratorium en de apotheek.

durba

Khadija op bezoek in de kliniek          

Nieuwe spullen gekocht in Ghana

Om de werkzaamheden goed uit te voeren, was het nodig om te digitaliseren en ook de mobiliteit te verbeteren. Daarom is een scooter gekocht, alsmede een computer, mobiele telefoon en een printer. Hiermee kan Khadija de werkzaamheden naar behoren uitvoeren. Onder andere het bezoeken van de districten.

 

 Het aantal cliënten

Vanaf november is de echokliniek open voor betalende cliënten. Dit was een spannende stap, omdat je nooit weet hoe de omgeving hierop reageert. De doelstelling is om 36 cliënten per maand te zien, zodat alle kosten worden gedekt en er ook geld overblijft voor investeringen.  We zijn zeer verheugd dat we in de eerste maand meteen 17 cliënten mochten ontvangen. In december, ook een feestmaand in Ghana, hadden we 10 cliënten. En halverwege januari staat de teller al weer op 9. We zijn erg trots op deze aantallen en hebben goede hoop dat met de extra media aandacht de aantallen snel zullen stijgen. [/read]