2017

 

jaarverslag 2017 Stichting Awinbono-def.pdf

Financieel jaarverslag 2017 Stichting Awinbono


23 december 2017: Nieuws

December is een maand van geluk en delen. En dat hebben wij de afgelopen maand ook zo mogen ervaren als Stichting. Hieronder staan de successen die wij de afgelopen maand mochten vieren.

Wilde Ganzen

Ons projectvoorstel voor het tweede en laatste deel van de kraamkliniek in Balungo is door Wilde Ganzen goedgekeurd. We zullen het komende jaar hard werken om het bedrag van bijna 50.000 euro bij elkaar te krijgen. Wilde Ganzen zal hier een derde (ruim 16.000 euro) van bijdragen.

WildeGanzen_Logo_2015_CMYK

Zuyd Hogeschool
Stichting Awinbono was één van de goede doelen voor de kerstpakketten actie van de Faculteit Gezondheidszorg van Hogeschool Zuyd. Vele van de werknemers doneerden hun kerstpakket aan de Stichting, waarmee een bedrag van €2.600 werd opgehaald. We zijn heel dankbaar voor deze actie.

zy

Markten

Om de Stichting steeds bekender te maken, hebben we in december ook op twee markten gestaan. We begonnen op 8 december op de UWC (Internationale School) in Maastricht. Op 17 november was de Stichting vertegenwoordigd op de kerstmarkt in Maassluis.

Tijdens beide markten zijn er Ghanese rieten manden verkocht. De winst van de manden gaat volledig naar het project in Balungo. Er zijn in totaal ruim 70 manden verkocht!

IMG-20171208-WA0025 (1)

IMG-20171217-WA0005

Boekenmarkt MOV

Begin november was Stichting Awinbono vertegenwoordigd op de MOV boekenmarkt in Gemert. We hebben wederom een mooie donatie van MOV mogen ontvangen.

Image may contain: one or more people

Nataal

We zijn als Stichting ook heel trots op de publicatie van een artikel in het vaktijdschrift ‘Nataal’. Dit tijdschrift wordt verspreid onder alle zorgverleners in de pre- en ponstnatale zorg.

In de rubric ‘ uit het hart’  heeft de Stichting een stuk geschreven over hoe het is om te bevallen in Noord-Ghana.

IMG_20171223_161725 (1)

Zoals u heeft kunnen lezen, was het een bijzondere maand.

We willen u als Stichting graag bedanken voor de manier waarop u ons hebt gevolgd of gesteund. Samen kunnen we de projecten tot een succes maken!

Wij wensen u hele fijne feestdagen en een gezond en goed 2018!


6 september 2017: Donatie voor summerhut

Deze week ontvingen we het goede nieuws dat ‘Stichting Calebas’, die binnenkort wordt opgeheven, een geldbedrag van 1400 euro zal doneren.  We zijn deze stichting daar natuurlijk heel erg erkentelijk voor. Het is heel plezierig te zien hoe je elkaar kunt helpen zodat er geen middelen verloren gaan. Van deze donatie zal de geplande overdekt wachtruimte, een zogenaamde summerhut, worden gebouwd. Vanwege de hoge temperatuur in Noord-Ghana, meestal tussen 30 en 35 graden Celsius, wachten de meeste mensen graag onder een afdak in de buitenlucht. Dus ook een belangrijk project. We hopen daar dan ook snel mee te kunnen beginnen.


Polikliniekkamers

In één van de vorige updates hadden we al aangegeven dat er begonnen was met de bouw van twee polikliniekkamers. Op zich is het bouwen al een heel karwei. Want eerst moeten stenen gemaakt worden. Dat gaat allemaal handmatig. Steen voor steen wordt het bouwmateriaal in mallen geplaats, waarna de steen in de zon moet drogen tot ze voldoende hard zijn om te worden gebruikt voor de opbouw van muren. Dit betekent ook dat in de regenperiode veel minder gedaan kan worden, omdat de stenen gewoon niet snel gedroogd kunnen worden. Maar de bouw van deze twee kamers ging het goed en nu staan de twee kamers er. Een eerste stap tot de volledige kliniek. De vergunning van gemeentezijde voor de bouw van de kliniek hebben we eind 2016 al gekregen. Verderop deze nieuwspagina kunt u de plattegrond van de totale kliniek zien. Maar voor de bouw is nog veel geld nodig. In de vorige rubriek zijn we daar al op ingegaan. Mogen we op uw financiële steun rekenen?

IMG-20170807-WA0001IMG-20170807-WA0017

Gemert Mert ‘ een bron voor anderen’

Op zondag 10 september zal Stichting Awinbono weer een mooi kraampje vullen op de Gemert Mert ‘ een bron voor anderen’, naast de St. Janskerk. Al enkele jaren in de Stichting onderdeel van deze markt, tijdens de gezellige jaarmarkt in Gemert. We verkopen mooie manden uit Noord-Ghana en vertellen de bezoekers graag wat over de Stichting. Bent u in de buurt, kom vooral even langs!


Fondsenwerving

Regelmatig hoort u van ons hoe het vordert met de echokliniek, de aanleg van de waterpomp, de bouw van de polikliniek etc. Minder vaak lichten wij toe hoe we aan de financiële middelen komen om een kraamkliniek te realiseren en dat dit niet makkelijk is. Want alhoewel we enkele vaste donoren kennen, zoals ZLTO Gemert, Verloskundigenpraktijk Clair de Lune, Congregatie Charitas en particuliere donoren, is het niet makkelijk fondsen te werven.

Fondsenwerving gebeurt overal ter wereld. Het aanspreken en mobiliseren van mensen en organisaties om een goed doel te steunen met geld, kennis, tijd en morele steun vereist enig doorzettingsvermogen. Wij zijn enthousiast over dit project; we zien de resultaten en de impact op de levens van mensen in Noord-Ghana. Wat we met het geld gedaan hebben is ook te zien in de vele stukjes die we de afgelopen jaren op deze website hebben geplaatst en in de financiële verantwoording . Het is daarom van belang dat ook ons tweede  project, een kliniek in Balungo, kan worden ontwikkeld. Het begin is gemaakt. We doen onze uiterste best om voldoende middelen te vinden voor de verdere bouw van deze kliniek  ( zie ook de plattegrond van de te bouwen kliniek op deze website ). Niet altijd even zichtbaar voor iedereen, maar achter de schermen is het inzamelen van geld onze core business.

Zou u donateur willen worden? Goed is te weten dat Stichting Awinbono een ANBI-instelling is. Donateurs van ANBI’s mogen hun giften namelijk onder voorwaarden aftrekken van hun belastbaar inkomen en genieten dus ook belastingvoordeel. Ook erfrechtelijke verkrijgingen zijn vrijgesteld van erfbelasting. Klik voor meer informatie over belastingaangifte als donateur op:

Voorwaarden voor het aftrekken van gewone giften – Belastingdienst

Wilt u uitgebreider informatie over een ANBI-instelling? Bezoek dan de website van ANBI: www.anbi.nl


 Aanleg 2 polikliniekkamers

Zoals tijdens de vorige update geschreven is, is de waterpomp aangelegd en in bedrijf. Op dit moment wordt er verder gebouwd aan de kliniek. Er is gestart met de bouw van twee polikliniekkamers!

20170326_104346 20170326_104353

Presentatie ALV Eshofmarkt

Op 11 april jl. hebben twee bestuursleden een korte presentatie gegeven in Elst voor de leden van de buurtvereniging de Eshof. In juni vorig jaar was de markt waarvan de opbrengst grotendeels ten goede van stichting Awinbono kwam. In september jl. hebben we € 6000,00 ontvangen en in januari heeft Wilde Ganzen een extra deel bijgelegd. De presentatie gaf kort en duidelijk weer dat de waterpomp functioneert en er begonnen is met de bouw van de polikliniekkamers, zoals hierboven genoemd.

Nieuwtje

Afgelopen week hebben we een toezegging gekregen voor een flinke donatie. Helaas kan daar nog niet meer over worden vermeldt. Maar houdt de nieuwspagina en Facebook in de gaten!


Aanleg waterpomp Balungo

Op 1 maart 2017 is de waterpomp aangelegd op het terrein waar de kliniek komt te staan in Balungo. Dit is de eerste stap in de realisatie van het gehele project. Er is op een diepte van 27 meter water gevonden. We hebben dus nu een eigen watervoorziening.

20170301_09111320170301_090602

Samenwerking Wilde Ganzen

We zijn ook erg blij om te melden dat we voor het eerste deel van de bouw van de kliniek wederom samen werken met Wilde Ganzen. Wilde Ganzen brengt 50% extra in voor elke opgehaalde euro.

Het geld wat al eerder met de Eshofmarkt is opgehaald is hierdoor flink gestegen. Met het gehele bedrag worden de eerste twee kamers van de kliniek gebouwd in Balaungo.

WildeGanzen_Logo_2015_CMYK

Samenwerking met 4morgen

Sindskort is Stichting Awinbono ook aangesloten bij het platform 4 morgen. 4morgen werkt samen met grote winkelketens. Als u winkelt via de site van 4morgen, gaat er een percentage van uw aankopen naar een gekozen goede doel. Sindskort staat de stichting ook tussen de goede doelen. Wilt u dus een nieuwe aankoop doen, of doet u de boodschappen online, kijk dan eens op de site van 4morgen hoe u op een gemakkelijke manier geld kunt doneren aan Stichting Awinbono!

www.4morgen.org