2018

15 december 2018 

Ervaringen vrijwilligster Monique

5Ook ik heb voor Awinbono vrijwilligers werken mogen doen in Bongo.

Een week na Willemijn ben ik daarna toe afgereisd. Een reis van 2 dagen, eerst naar de hoofdstad Accra en een binnenlandse vlucht naar Tamale en dan nog 2 uur met een taxi naar Bolgatanga . Daar werd ik opgewacht door Ernest en Willemijn. Onderweg besefte ik dat dit wel een heel 4andere wereld is. Bongo is klein stadje vlak bij de grens met Burkina Faso. Je treft daar geen buitenlandse mensen. Het is er sfeervol en veilig. Ook de omgeving is daar mooi. Ik heb er vaak een wandeling doorheen gemaakt.

Het is een ervaring geworden om nooit meer te vergeten. Wij als echoscopist hebben daar patiënten geholpen en personeel opgeleid. Willemijn had al veel werk verricht. Voor mij was het vooral veel oefenen met Janet en Jo om het echoën onder de knie te krijgen. En daar was alle tijd voor.

S’ middags kwamen 4 zwangere om zoveel mogelijk ervaring op te doen. We hebben 3ze daarvoor hartelijk bedankt met een tasje met inhoud.

Ik heb daar veel leuke dingen gezien en kunnen realiseren. Zoals een onverwachte tweeling van 26 weken. Ook hebben we een meekijkscherm voor de zwangere  gemonteerd. En de aanstaande moeder ( en de vader) meer vertellen en betrekken bij de echo. Iets wat daar niet gewoon is. De dankbaarheid was erg groot.

Ook hebben we een paar leuke uitstapjes gemaakt. Naar de krokodillen , markt in Bolgatanga, een kerkdienst ( hele belevenis met gospel en dans),  een bezoek aan een school.

Ik heb daar een super fijne tijd gehad. Voelde mij daar erg welkom. Zo aardige gastvrije en vriendelijke mensen. Voor mij was dit ook een unieke ervaring om het echte Afrikaanse leven te ervaren. Wij verbleven in het huis bij de kliniek, s’avonds werd er Afrikaans voor ons gekookt. Geen stromend water, maar wc doorspoelen en douchen ging prima met een emmer water. De bevolking is erg arm maar zo vriendelijk, en elke dag na school kwamen de kinderen langs om te spelen.

12

Ik hoop dat Janet en Jo het echoën kunnen voortzetten, met het echoapparaat die we daar hebben kunnen achterlaten.

En ik wil zeker nog een keer terug!,

Monique


9 december 2018

Bedrag bereikt!

we made it bannerHet bedrag is binnen! Een jaar geleden begonnen we aan het jaar waarin we 50.000 euro zouden gaan ophalen. Door de samenwerking met Wilde Ganzen, moesten we hier ongeveer 33.000 euro zelf van werven. En dat is dus gelukt. We willen iedereen die hieraan heeft bijgedragen heel hartelijk bedanken. Zodra het geld naar Ghana is overgemaakt, zal er worden gestart met de bouw van de kliniek. De updates van de bouw kunt u via deze website volgen.

Studievereniging Hera

Het afgelopen jaar heeft studievereniging Hera van de Academie Verloskunde Maastricht een potje neergezet voor Stichting Awinbono bij alle activiteiten die de vereniging organiseerde. Hier is een leuk bedrag van €65,73 uit gekomen. We willen de leden van studievereniging Hera bedanken voor hun bijdrage.

Boekenmarkt MOV

Zoals eerder vermeld mocht stichting Awinbono dit jaar weer meedelen in de opbrengst van de MOV boekenmarkt. We hebben onlangs een prachtig bedrag van €2000 euro mogen ontvangen. We zijn erg dankbaar voor de inspanningen van alle vrijwilligers die deze grootse markt elk jaar weer mogelijk maken.

Sponsoractie Kastjanjelaan School Leiderdorp

sparen motokingOp de school van de kinderen van vrijwilligster Willemijn wordt dit jaar geld verzameld voor stichting Awinbono. Elke week mogen de kinderen wat geld meenemen voor een goed doel en dit jaar sparen ze voor een ‘motorking ambulance’ voor de kliniek in Balungo. En zoals te zien is op de foto, sparen de kinderen hard mee. We kijken uit naar de donatie van de motorking ambulance, zodat zwangeren zonder problemen naar het grotere ziekenhuis kunnen worden vervoerd als er sprake is van complicaties. Kastanjelaan School Leiderdorp, alvast bedankt voor al het inzamelen!

Nieuw bestuurslid Marlies Kluiters

Na haar opleiding als verpleegkundige in Den Haag is zij verloskunde gaan studeren in Rotterdam, via Delfzijl en Harderwijk is zij in Best terecht gekomen. Waar ze zich 27 jaar heeft ingezet voor de moeder en kind zorg.

De laatste twee jaar is zij vooral betrokken bij de begeleiding van zwangere d.m.v. CenteringPregnancy™. Deze methode brengt zwangere met elkaar in verbinding en heeft naast de medische zorg ook een groot sociaal aspect. Doormiddel van groepsconsulten komen zwangere en hun partners met diverse culturele achtergronden bij elkaar en worden ideeën en ervaringen uitgewisseld.

Ook is zij binnen haar vakgebied bestuurlijk actief zowel op regionaal als landelijk niveau.

Tijdens bezoeken aan Tanzania en Gambia werd voor Marlies duidelijk dat zij, waar mogelijk, positief wilde bijdrage aan verbetering van moeder en kind zorg.

Sinds 2015 steunen Marlies en haar collega een kraamkliniek in Njawarra (Gambia).

Terugblik voorzitter Sikko Beukema 2018

Het jaar 2018 zit er bijna op. Graag kijk ik dan even terug en vooruit.

2018 was een bijzonder jaar voor de Stichting, omdat we een groot project financieel wilden steunen. De bouw van een kraamkliniek in Balungo, Noord–Ghana. Voor de Stichting een groot project. We hadden tot medio december 2018 de reguliere tijd om dit bedrag van ongeveer 33000 euro bijeen te krijgen. Om daarmee ook verzekerd te zijn van de medefinanciering door Wilde Ganzen. En dat is gelukt. Eind november 2018 was het geld bij elkaar gehaald. Ik wil dan ook hierbij mijn grote waardering uitspreken voor allen die bij hebben gedragen aan het realiseren van deze opgave. Door de bestuursleden van de Stichting zijn vele uren gestoken, allemaal op vrijwillige basis zonder enige vergoeding, om het geheel te doen slagen. Op de website van de Stichting is aangegeven wat we daartoe allemaal hebben gedaan. Maar ook dank aan allen die ons, op welke wijze dan ook, financieel hebben gesteund.

Een andere actie die we hebben kunnen uitvoeren is de verwezenlijking van een eerstelijnspost in Bongo, bij de echokliniek. Dit naar aanleiding van vraag daarna door de plaatselijke bevolking.

Wat ik ook heel erg heb gewaardeerd is dat twee Nederlandse vrijwilligers Willemijn en Monique bij de echokliniek in Bongo hebben gewerkt. Ze hebben het personeel daar kunnen ondersteunen bij het in gebruik nemen van een mobiel echoapparaat. Daarnaast is ook gekeken naar nieuwe ideeën voor verdere dienstverlening door de kliniek aan de zwangere vrouwen in dat gebied. En dat alles met dat éné grote doel: de moeder- en kindersterfte in Noord-Ghana verminderen. Eén van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s)van de Verenigde Naties.

Ten slotte ben ik blij dat Marlies Kluiters is toegetreden tot het bestuur van de Stichting.

En dan nu verder vooruit in 2019. In de eerste plaats de bouw van de kraamkliniek. De bouw hiervan begin 2019 beginnen als de droge periode in Noord-Ghana begint. Maar ook willen we de realisatie van ;p0sanitaire voorzieningen bij de kraamkliniek voor de bezoekers financieren. De sanitaire voorzieningen voor de cliënten wordt natuurlijk direct meegenomen. En voor de duurzame energievoorziening gaan we verder werken om de financiën rond te krijgen voor de aanleg van zonnepanelen. Kortom, ook het komende jaar zitten we zeker niet stil.

Ik hoop dat u ons blijft steunen. Natuurlijk houden we u via de website regelmatig op de hoogte van de ontwikkeling.

Ik wens allen het beste toe voor 2019.

Sikko Beukema,

Voorzitter Stichting Awinbono


5 december 2018

Reisverslag vrijwilliger Willemijn

Afgelopen november mocht ik voor stichting Awinbono naar Bongo, Ghana om daar mijn kennis over te dragen over de echoscopie en om mee te werken in de kliniek.

In de gesprekken voorafgaand aan mijn reis werd duidelijk dat de middelen die nu voorhanden waren niet toereikend waren. Met het op touw zetten van een donatie actie, de gulle giften en inzet van velen is het gelukt een prachtig echo apparaat aan te kunnen schaffen voor de kliniek in Bongo en daarmee waren we direct een stap dichterbij onze doelstelling om de zorg aan moeders en baby’s in het gebied te verbeteren.

Het project van de stichting, kleinschalig en in een afgelegen gebied in Ghana en gehuisvest worden in een gezin gaven mij de mogelijkheid het ‘echte’ Afrika te leren kennen en daarmee ging voor mij een langgekoesterde wens in vervulling.

Afrika heeft mij niet teleurgesteld, op de reis er naartoe over de weg van Tamale naar Bolgatanga werden de schoonheid en de grote verschillen met wat voor mij vertrouwd is direct duidelijk.

In de stad is het een kleurrijke chaotische wirwar van mensen, dieren en voertuigen. Overal waar ik kijk is iets te zien en ik val van de ene verbazing in de andere. In krotjes langs de weg wordt van alles verkocht. Vrouwen lopen over de weg en dragen hun koopwaar (van gedroogde vis tot kledingstukken) op hun hoofd met hun pasgeboren baby’s in kleurrijke doeken op hun rug gebonden, het is een en al bedrijvigheid.IMG-20181204-WA0013

Op de 3 uur durende reis in een gammel volgepakt busjes met mijn bagage op het dak kijk ik mijn ogen uit. Rijdend door het binnenland wordt de prachtige natuur afgewisseld met hier en daar een nederzetting langs de nog altijd drukke weg waar iedereen gebruik van maakt. De motoren en busjes zijn afgeladen vol er zitten zelfs mensen op de daken.

De avond valt hier vroeg en de kleuren van de ondergaande zon na een zinderend hete dag over het Afrikaanse landschap is werkelijk betoverend mooi.IMG-20181204-WA0014

Eenmaal aangekomen in Bongo geef ik mezelf wat tijd om te wennen aan de dagelijkse routine hier. Direct valt op hoeveel rust de mensen hier hebben. Niemand heeft haast of is zich zelfs maar bewust van de tijd alles wat ze doen, doen ze met aandacht, een verademing.

Het leven hier is sober maar voelt gek genoeg ook comfortabel. We eten wat voorhanden is en er wordt regelmatig traditioneel gekookt, ook dat is nog even wennen.IMG-20181204-WA0012

Na een aantal dagen begint mijn werk in de kliniek wat meer vorm te krijgen, in de ochtend zie ik cliënten en in de middag geef ik training. Al gauw wordt duidelijk dat we voor de training alle tijd nodig zullen hebben want zelfs de basis principes zoals omgaan met het ‘computer aspect’ van een echo apparaat is nieuw voor hen. Gelukkig zijn het hele gemotiveerde mensen en word ik straks afgewisseld door Monique die ook nog 3 weken zal gaan trainen.

In mijn vrije tijd speel ik vaak met de kinderen die zich na schooltijd verzamelen in de schaduw van de grote boom die voor de kliniek staat. Het is prachtig om te zien hoe blij de kinderen zijn met de eenvoudige dingen die ik heb meegebracht uit Nederland.

Het leven is hier totaal verschillend met thuis, enerzijds hard maar anderzijds ook heel mooi. Het landelijke Afrika lijkt het tegenovergestelde van onze snelle individualistische Westerse samenleving met alle daarbij horende voor,- en nadelen, een voorrecht om dit mee te mogen maken.

Ik ben enorm trots op Janet en Jo, onze cursisten en op wat zij hebben geleerd ik heb er dan ook vertrouwen in dat zij na nog een aantal weken deskundige begeleiding van Monique zelfstandig aan de slag kunnen.IMG-20181204-WA0010

Na de komst van Monique hebben we nog een weekend samen waarin we even de toerist uithangen. We brengen een bezoek aan de “Chief crocodile pond” in Paga. Dit is een vijver met krokodillen, deze krokodillen worden aanbeden door hun verzorgers, zij vertellen ons dat de krokodillen reïncarnaties zijn van overleden opperhoofden uit het gebied. Nadat wij betaald hebben voor een levende parelhoen die het beest in 3 happen wegwerkt mogen we ermee op de foto, een bijzondere gewaarwording.IMG-20181204-WA0011

Ik ga naar huis met een tevreden gevoel om wat ik heb kunnen bereiken en om wat ik heb mogen ervaren en leren een ervaring die ik nooit had willen missen.


11 november 2018.

1 procent club crowdfunding

1De afgelopen weken is er via de 1% club crowdfunding een mooi bedrag binnengekomen. Dit was de laatste actie/crowdfunding voor dit jaar om het gewenste bedrag voor de kraamkliniek bij elkaar te halen. Al het geld dat extra wordt opgehaald, zal worden gebruikt voor de deelprojecten die nog moeten worden uitgevoerd bij de kliniek. Dit is bijvoorbeeld nog het plaatsen van zonnepanelen, aanschaf van een vuilverbrander (voor medisch afval) en een keuken.

MOV boekenmarkt Gemert

2Op 2 november bezocht Meike de MOV boekenmarkt in Gemert. Stichting Awinbono is één van de goede doelen dit jaar die mee mogen delen in de opbrengst. Helma is bij het sluiten van de boekenmarkt gaan kijken en begreep dat deze erg succesvol was. Zo is ook te lezen in het Gemerts Nieuwsblad. We willen alle vrijwilligers die zich hebben ingezet voor de boekenmarkt hartelijk bedanken!

BEN symposium (Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland)

IMG-20181110-WA0002Op 2 november bezocht Meike samen met Sikko het BEN symposium. Op dit symposium presenteerde Stichting Awinbono zich voor de tweede keer aan echoscopisten in Nederland. Vorig jaar heeft dat twee enthousiaste vrijwilligers opgeleverd. We hopen dit jaar ook weer op leuke reacties.

 

Vrijwilligster Willemijn

IMG_20181113_124655Op 6 november is Willemijn naar Ghana gevlogen om drie weken lang het personeel van de echokliniek te trainen. Ze heeft samen met vrijwilligster Monique fondsen geworven voor een echoapparaat, omdat onze huidige machine niet altijd goed werkt. Zowel Willemijn als de machine zijn goed in Ghana aangekomen. Inmiddels zijn de eerste trainingen al achter de rug.

Spreekkamer Balungo

IMG_20181114_093301En ook Ernest is momenteel in Ghana aanwezig. Hij zal de maand november in Ghana werken aan het optimaliseren van de processen binnen de kliniek, het verstevigen van de banden met de lokale overheden, als ook het treffen van voorbereidingen voor de bouw van de kraamkliniek. Genoeg te doen!


20 oktober 2018

Vrijwilliger Monique stelt zich voor

Mijn naam is Monique Bakker en ik ga over een paar weken vrijwilligerswerk doen voor de stichting Awinbono in Ghana. Ik werk op dit moment met veel plezier als echoscopist in eenfoto monique ziekenhuis op de afdeling verloskunde.

Vorig jaar op een symposium van onze beroepsvereniging echoscopisten Nederland werd er een oproep gedaan of er geïnteresseerde waren om dit te gaan doen.

Dit leek mij direct een geweldige kans om een andere cultuur te leren kennen. En mijn ervaring en kennis als echoscopist daar te delen.

We willen daar het lokale personeel ondersteunen en ook trainingen geven. Zodat als wij weer weg gaan de kennis daar blijft. En wat ook geweldig is dat we door een geldinzamelactie een mobiel echoapparaat kunnen meenemen. Dit om ook de zwangere vrouwen op de nog meer afgelegen gebieden te kunnen helpen.

Ik heb er heel veel zin in!

Spreekkamer

Afgelopen week is de spreekkamer in Bongo in gebruik genomen. Joseph is als consultant aangenomen en heeft deze week al 25 mensen met gezondheidsklachten kunnen helpen.

BEN symposium

Ook dit jaar is stichting Awinbono weer vertegenwoordigd op het BEN symposium (Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland) op 2 november. Sikko en Meike zullen hier uitleg geven over de doelstellingen van de Stichting en hoe Nederlandse echoscopisten zich hier ook voor kunnen inzetten.

Youbedo

Met Sinterklaas en kerst in aantocht zijn velen weer op zoek naar mooie cadeaus. Wist u dat u ook tijdens het aanschaffen van deze cadeaus goede doelen kunt steunen?

Stichting Awinbono is aangesloten bij de goede doelen boekenwinkel Youbedo. Via youbedo.nl kunt u online boeken bestellen. Een deel van de winst wordt aan goede doelen geschonken. Bij de aankoop kunt u aangeven aan welke stichting u dat bedrag wilt doneren.

https://www.youbedo.com/


15 oktober 2018.

Beklimming Kilimanjaro: verslag van Sikko Beukema

22 september 2018, 8.04 uur. We staan op 5895 meter. HET IS GELUKT. De top van 1de Kilimanjaro is beklommen. Ons doel bereikt. Het geeft een heerlijk gevoel. En dat na een nachtelijke klim van 9 uur over 1200 meter hoogteverschil.

Gisteravond om 11 uur vertrokken uit ons laatste overnachtingskamp, met de mooie naam “Schoolhut”, op 4700 meter. En dat na al 6 dagen van west naar oost langs de Kilimanjaro te hebben gelopen, via de Noordelijke Route. Een route die niet door veel mensen gelopen wordt. Maar wel één met mooie vergezichten over Kenia en ‘s nachts een ongelooflijk mooie sterrenhemel. Ruim zestig kilometer, grotendeels op een hoogte rond de 4000 meter.

En dan dus die ultieme klim naar de top. Met koplamp op. Achter de gids aan die het tempo bepaald. Pole-pole, de bewoording voor langzaam-langzaam in het Swahili. En dat is niet overbodig. Het lage zuurstofgehalte bepaalt je snelheid en dan nog moet ik regelmatig even uitrusten en drinken. Rijen lichtjes gaan in hetzelfde tempo de berg op. Op de eerste richel, daar waar je de gletschers en de sneeuw-/ijsvelden van de Kilimanjaro voor het eerst ziet op 5700 meter hoogte, zijner andere mensen die vanwege de hoogteziekte direct terug moeten. Geen top gehaald terwijl die top vanaf die richel goed te zien is. Sneu. Wij hebben gelukkig geen last van hoogteziekte en halen de top. 10 minuten boven. Het vriest er behoorlijk en vanwege de zeven lagen kleding ben je warm en bezweet en dan moet je voorkomen dat je te veel afkoelt. Dus foto’s maken en naar beneden. In ons geval 2800 meter dalen naar onze laatste overnachtingskamp tijdens onze tocht. Met verstramde spieren en knikkende knieën komen we daar aan. 18 uur klimmen en dalen heeft zijn invloed op het lichaam. De laatste dag nog eens 1400 meter dalen over 10 kilometer. En dan komt de ontlading. Zowel lichamelijk als geestelijk. Het besef begint door te dringen dat je een buitengewoon project dat je bent begonnen zonder precies te weten wat je tegenkomt hebt afgerond.

Ik wil dan ook iedereen bedanken die ons het vertrouwen heeft gegeven en ons financieel heeft gesteund voor het doel waarvoor we deze tocht hebben ondernomen. We hebben tot dat moment 2027 Euro opgehaald. En dat betekent dat de beoogde bouw van de kraamkliniek in Ghana weer een stap dichterbij is gekomen.

2

Vrijwilliger training echoscopie

In november/december gaan er twee echo experts voor Stichting Awinbono naar Ghana. Zij zullen daar de staff trainen en ondersteuning geven aan het verbeteren van de logistiek in de kliniek. Ook brengen zij een nieuw echo apparaat mee naar Ghana, 3waar we super blij mee zijn. Eén van de vrijwilligers is Willemijn, zij stelt zich alvast voor:

Mijn naam is Willemijn Karstens (40 jaar) moeder van twee prachtige jongens. Tico van 11 en Klaas van 9 jaar, daarnaast werk ik in mijn eigen Echopraktijk en voor een ziekenhuis in de buurt. De echoscopie is een prachtig vak, ik doe dit dan ook met veel toewijding en plezier.

Met mijn reis naar Ghana hoop ik kennis van de echoscopie over te kunnen brengen en mensen te leren dat met het signaleren van verschillende zaken tijdens de zwangerschap, later een heleboel leed kan worden voorkomen daarnaast hoop ik plezier mee te brengen wanneer ik de zwangere hun kindje in de buik kan laten zien.

Gemert Mert en boekemarkt MOV

Op 9 september stonden Annette (voormalig bestuurslid Stichting Awinbono) en Helma op de Gemert Mert. Het was een heerlijke dag, waar Stichting Awinbono zich weer aan het publiek heeft kunnen presenteren.

Op 2, 3 en 4 november vindt in Gemert ook de jaarlijkse MOV boekenmarkt plaats. Ook hier is Stichting Awinbono vertegenwoordigd. Op deze jaarlijke tweedehands boekenmarkt worden duizenden boeken aangeboden. De opbrengst gaat naar verschillende goede doelen, waar stichting Awinbono er één van is.

4

Consulten in Bongo

Vanaf deze week zullen er in de kliniek in Bongo ook consulten worden gedaan. De gehele populatie van Bongo (en omliggende dorpen) kan hier gebruik van maken. We hebben een consultant gevonden die deze taak op zich kan nemen.

In het vorige nieuwsbericht zag u al dat er werd gewerkt aan de renovatie van de consultatiekamer. Deze is inmiddels af.

Fondsenwerving kliniek Balungo

Dit hele jaar heeft in het teken gestaan van de fondsenwerving voor de kliniek in Balungo. In totaal moet er een bedrag worden opgehaald van 49.500 euro. Door onze samenwerking met Wilde Ganzen, blijft er voor de Stichting een bedrag van 32.000 euro over om op te halen. We zijn trots op het resultaat dat we tot nu toe hebben behaald. Door inzet van velen die de Stichting een warm hart toedragen, is het bedrag dat nog moet worden opgehaald rond de 1.000 euro. We gaan ons de komende twee maanden inzetten om ook dit laatste bedrag op te halen.

Hiervoor verkopen we onder andere nog steeds Ghanese geweven manden. We hebben nog een voorraad in Nederland en begin december komt er nieuwe voorraad uit Ghana. Mocht u interesse hebben in een mand (25 euro), dan kunt u altijd contact opnemen met de Stichting.

1


09 september 2018 

Gemert Mert

Zoals elk jaar is Stichting Awinbono ook weer vertegenwoordigd op de Gemert Mert ‘Bron voor anderen’ in Gemert. Tijdens deze markt kunt u aan de kraam informatie verkrijgen over de Stichting. Ook zullen er weer prachtige Ghaneze manden staan voor de verkoop.

De Gemert Mert is geopend van 11.00-17.00 uur. Het belooft een mooie zonnige dag te worden en we hopen op veel enthousiaste mensen aan de kraam.

Spreekkamer

Zoals al eerder vermeld is er de afgelopen maanden gebouwd aan de spreekkamer in Bongo. Er werd ook druk gezocht naar een ‘nurse presciriber’ (consulterend verpleegkundige) die in de spreekkamer consulten zou kunnen doen. Inmiddels hebben we een geschikte kandidaat gevonden. Zodra de spreekkamer helemaal af is, zal hij in de kliniek aan de start gaan.

IMG-20180904-WA0001 IMG-20180904-WA0002

Kilimanjaro

In minder dan een week vertrekken Sikko en Jespe Beukema richting Tanzania om daar in naam van Stichting Awinbono de Kilimanjaro te beklimmen. Beide mannen hebben goed getraind. We hopen dat de hoogteziekte uitblijft, zodat ze de tocht met een goed gevoel kunnen afronden.

Voor deze tocht hebben ze een speciale sponsoractie opgezet:

https://www.geef.nl/nl/actie/beklimming-kilimanjaro-2/donateurs

Er is al een mooie bedrag opgehaald, maar alle kleine beetjes zijn welkom!

In Maassluis heeft Sikko onlangs een interview gehad waar een leuk artikel uit is gekomen.

We wensen beide mannen veel succes met de beklimming!

krantenartikel


24 augustus 2018

Nog even en dan het is zover, Sikko en Jespe Beukema vertrekken al bijna naar Tanzania om de Kilimanjaro te beklimmen. De voorbereidingen zijn in volle gang!

Ze beklimmen de Kilimanjaro speciaal voor Stichting Awinbono. Om bekendheid te geven aan hun actie, hebben ze een doneeractie aangemaakt:

https://www.geef.nl/nl/actie/beklimming-kilimanjaro-2/donateurs

Steun deze mannen met hun geweldige actie!
Alle opbrengsten zijn voor de bouw van de kraamkliniek in Balungo.


19 mei 2018

Bouw spreekkamer

De komende tijd zal de kliniek in Bongo worden uitgebreid met een spreekkamer voor cliënten met algemene gezondheidsklachten. Tijdens het bezoek van Ernest aan Ghana in december 2017, bleek de behoefte aan een extra spreekkamer er bij de populatie te zijn. We gaan er vanuit in de toekomst vele mensen te kunnen helpen.IMG-20180508-WA0002

Dankbaarheid tonen

Terwijl de Stichting zich nu vooral bezighoudt met het inzamelen van gelden voor de te bouwen kraamkliniek in Balungo, gaan alle werkzaamheden in de echokliniek natuurlijk gewoon door. We zien gelukkig dat steeds meer zwangere vrouwen de weg naar de kliniek kunnen vinden. De echokliniek, de apotheek en ook het laboratorium voorzien steeds meer in de behoefte die er is aan deze voorzieningen.

Zo nu en dan krijgen de medewerkers van de kliniek klanten die hun dank willen betonen. In het gebied rond Bongo wordt die dankbaarheid veelal gedaan door het geven van een parelhoen. Parelhoenders worden door vele families gehouden als een goed eiwitbron. Het weggeven van een belangrijke voedselbron betekent dan ook veel meer dan zo maar een kadootje. Het symboliceert de waardering voor het werk of advies dat is geleverd.

Manden

Om geld binnen te halen voor de bouw van de kraamkliniek in Balungo is de laatste tijd heel tijd gestoken in de verkoop van sterke rieten manden die door mensen uit de dorpen rond Bongo worden gemaakt. Allemaal handgemaakt en daardoor allemaal verschillend. Dat maakt een mand uniek. Ze worden door de Stichting rechtstreeks uit Ghana geïmporteerd. Waar mogelijk worden ze door vrienden of kennissen meegenomen uit Ghana en soms arriveren ze per luchtvracht. Er zijn momenteel nog enkele stuks op voorraad. Mocht u interesse hebben, kunt u mailen naar info@awinbono.nl

Vrijwilligers

Al eerder is gemeld dat de Stichting aanwezig was bij het BEN congres in het najaar van 2017.  De Stichting wilde op deze wijze echoscopisten laten interesseren in het werk van de Stichting en het mogelijk maken om in de kliniek in Bongo werk te doen, als vrijwilliger. We zijn heel gelukkig dat twee vrijwilligers, Willemijn Karstens en Monique Bakker zich hebben aangemeld. Zij zullen in de maanden november en december in Ghana zijn om het lokale personeel te trainen en ondersteunen. Ook zullen ze de mogelijkheden bekijken om de diensten in een groter gebied aan te bieden.

Beklimming Kilimanjaro

In september 2018 zal Sikko Beukema, samen met zijn zoon Jespe Beukema, naar Tanzania vertrekken voor een sponsortocht op de Kilimanjaro. Op 22 september 2018 zullen zij een poging doen om de top van de Kilomanjaro te bereiken. Deze top ligt op 5895 meter hoogte.

Deze tocht kan worden vergeleken met de tocht die een zwangere moet doorlopen voordat ze veilig kan bevallen. Een tocht, veelal een voettocht in letterlijke zin, met de vele onzekerheden en mogelijk angsten die deze tocht vergezellen. Zoals de Stichting probeert door middel van de echokliniek de zwangere tijdens de zwangerschap te begeleiding naar een veilige bevalling in de op te zetten kraamkliniek, zo wil Sikko proberen door een goede voorbereiding de top van de Kilimanjaro veilig te bereiken. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Er wordt onder andere al hard gewerkt aan de conditie.

2

De klim naar de top van de Kilimanjaro wordt een gesponsorde beklimming. Het geld dat wordt opgehaald zal geheel ten goede komen van de kraamkliniek. Wilt u Sikko steunen, dan kunt u een financiële bijdrage overmaken op de rekening van de Stichting.


18 februari 2018

Aan het begin van het jaar, maken wij de balans op van de activiteiten en de inkomsten/ uitgaven van het voorgaande jaar. We delen graag met u de resultaten van 2017 in ons jaarverslag en financiele jaarverslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *