Organisatie

De stichting Awinbono is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor verbetering van de gezondheidszorg in Noord-Ghana, het armste deel van Ghana.

Initiatiefneemster van de Stichting is Meike Beukema. Meike is getrouwd met Ernest Akurgo. Zij hebben elkaar leren kennen in een kliniek in Zorko, waar Ernest werkte als verpleegkundige en Meike vrijwilligerswerk deed.

Toen Meike daar werkte werd ze door de plaatselijke bevolking “Awinbono” genoemd, wat in het Ghanees “Cadeau van God” betekent. Een mooiere naam voor de Stichting is niet te bedenken.

Zoals in veel Afrikaanse landen vormt ook in Ghana de gezondheidszorg een probleem. Er sterven nog te veel mensen aan eenvoudig te genezen ziekten, zoals malaria, tetanus, cholera, hepatitis, meningitis, difterie en buiktyphus. Veel Noord-Ghanezen hebben niet de financiële middelen een arts te bezoeken. De ziekenhuizen in Ghana zijn erg druk en chaotisch. Een patiënt wordt vaak door zijn hele directe familie begeleid. De familie is ook grotendeels verantwoordelijk voor de verzorging en voeding van de patiënt. Het behoeft uiteraard geen betoog dat zo’n situatie de hygiëne niet ten goede komt.

Ernest wil, samen met Meike die inmiddels verloskundige is, graag meewerken de gezondheidszorg in zijn land te verbeteren door een nieuwe echo-, kraam- en zorgkliniek te gaan bouwen. Op deze manier willen zij een bijdrage leveren aan de millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Er zijn acht concrete doelstellingen vastgelegd: de millenniumdoelen. Millenniumdoelen 4, 5 en 6 betreffen de gezondheidszorg:

het sterftecijfer van kinderen onder de 5 jaar is met tweederde verminderd;

het sterftecijfer van vrouwen op het kraambed is met driekwart teruggedrongen;

er is een halt toegeroepen aan de verspreiding van hiv/aids, malaria en tbc.

Deze drie doelstellingen scoren in Ghana nog onder niveau:

In Ghana overleed in 2011 nog ongeveer 1 op de 286 vrouwen aan de gevolgen van de bevalling of in het kraambed en ongeveer 1 op de 13 kinderen overleed voor het vijfde levensjaar.
Ter vergelijking:
In 2011 is in Nederland de sterfte van vrouwen aan de gevolgen van de bevalling of in het kraambed 1 op de 16.000 en is de kindersterfte tot 5 jaar 1 op de 250.

Awinbono wil, door het financieren van de kraam– en zorgkliniek, een bijdrage leveren aan deze millenniumdoelen.

P1010506

Help ons de moeder- en kindersterfte terug te dringen en doneer op rekening
NL70 ABNA 0423 3836 39 t.n.v. Stichting Awinbono.

Voor vragen en/of opmerkingen mail naar info@awinbono.nl.